Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2023-Μήνυμα

 Τούτων ἐγὼ οὐκ ἔμελλον, ἀνδρὸς οὐδενὸς

φρόνημα δείσασ᾽, ἐν θεοῖσι τὴν δίκην
δώσειν· θανουμένη γὰρ ἐξῄδη, τί δ᾽ οὔ;
κεἰ μὴ σὺ προὐκήρυξας. εἰ δὲ τοῦ χρόνου
πρόσθεν θανοῦμαι, κέρδος αὔτ᾽ ἐγὼ λέγω.
ὅστις γὰρ ἐν πολλοῖσιν ἐς ἐγὼ κακοῖς
ζῇ, πῶς ὅδ᾽ Οὐχὶ κατθανὼν κέρδος φέρει;
οὕτως ἔμοιγε τοῦδε τοῦ μόρου τυχεῖν
παρ᾽ οὐδὲν ἄλγος· ἀλλ᾽ ἄν, εἰ τὸν ἐξ ἐμῆς
μητρὸς θανόντ᾽ ἄθαπτον ἠνσχόμην νέκυν,
κείνοις ἂν ἤλγουν· τοῖσδε δ᾽ οὐκ ἀλγύνομαι.
σοὶ δ᾽ εἰ δοκῶ νῦν μῶρα δρῶσα τυγχάνειν,
σχεδόν τι μώρῳ μωρίαν ὀφλισκάνω.

Μήπως έπρεπε εγώ γι' αυτά να δώσω λόγο στους θεούς, αφού δεν εφοβήθηκα κανενός ανθρώπου γνώμη; Πως θα πέθαινα, το ήξερα καλά, και χωρίς εσύ να βάλης να το κράξουν. Κι' αν πεθάνω πρώτ' απ' τον καιρό μου, κέρδος πάλι το λεω,γιατ' όποιος σαν κι' εμένα ζει μες τα πολλά τα βάσανα, πώς να μην είναι κερδεμένος σαν πεθάνει; Έτσι κι εμένα δεν με πονείς πούχω αυτό το ριζικό, παρά αν υπόφερνα άθαφτο να δω τον νεκρό εκείνον που εγέννησε η μητέρα μου· τότε θα πονούσα· αυτά δεν μου πονούνε. Κι' αν σ' εσένα τώρα φαίνωμαι ανόητη για ό,τι κάνω, μπορώ να 'πώ πως σ' ανόητο φαίνομαι ανόητη.

Σοφοκλέους, ΑΝΤΙΓΟΝΗ

8 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2023:

Μερικές χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή του Σοφοκλή και της “Αντιγόνης” του, οι Κρέοντες απαιτούν την τυφλή υπακοή, η πατριαρχεία καλά κρατεί, βοηθούντων και των συγκυριών των τελευταίων ετών, (οικονομική κρίση, κρίση αξιών, πανδημίες). Με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες πολλές φορές συνέπειες, που καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καλούμαστε περισσότερο από ποτέ, να σταθούμε απέναντί τους ως Αντιγόνες. Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή, την βελτίωση της ζωής, της καθημερινότητας, του αύριο, δικού μας, των παιδιών μας, της κοινωνίας, του κόσμου.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών “Οι Κόρες των Κυκλάδων” θα συνεχίσει να αγωνίζεται, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, με και για όλα τα μέλη της, για το καλύτερο αύριο όλων. Όσων αδικούνται, ταλαιπωρούνται, θίγονται, χωρίς διακρίσεις και αφορισμούς.
Για το λόγο αυτό, καλούμε τα μέλη μας να πάρουν μέρος με τους τοπικούς φορείς και συλλογικότητες σε κάθε νησί, είτε την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023, είτε όποτε κατά τόπους οριστεί, σε πορεία διαμαρτυρίας και δήλωσης της οργής μας για τις συνθήκες, αλλά και της θλίψης μας για τον άδικο χαμό τόσων αθώων, μα και για την προσπάθεια υπογείως και καλυμμένα πίσω από τόσο πόνο, αλλαγής προς το χειρότερο συνθηκών της ζωής μας (ιδιωτικοποίηση δομών υγείας κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου